сряда, 17 октомври 2012 г.

Пречистване на организма от токсини за здраво и красиво тяло


По време и в следствие на някои инфекциозни заболявания, било то грип или други болести, патогенни микроорганизми отделят различни токсини в кръвта, което води до промени в нейния състав. Забързаният начин на живот, злоупотребата с алкохол и неправилното хранене предизвикват интоксикация на организма, повишена кръвна захар, висок холестерол и кръвно, което налага пречистване и обновяване. Също така специалистите считат, че прочистването на организма е ключ към здравословното отслабване. Излишното тегло често е съпроводено с натрупване на токсични шлаки, влияе на работата на вътрешната секреция и обмяната на веществата в организма. За да се избавите от мастните натрупвания в организма трябва първо да изчистите натрупалите се шлаки в черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и другите органи и по такъв начин ще подпомогнете нормализирането на обмяната на веществата. Заедно с намаляване на теглото ще подобрите и здравето си.

 
Билките и растенията са най-здравословния и лесен начин за прочистване. Сега ще Ви представя едни от най-ефективните. 



Орех
Орехът цъфти през май, а листата му се събират през юни, зелената обвивка - преди зреене (преди да е станала кафява), зелените плодове се берат в средата на юни, а зрелите - през есента. Всички части на ореха са изключително полезни за здравето, влияят благотворно върху мозъка, сърцето и черния дроб, а също така предпазват при повишен радиационен фон. Листата от орех пречистват кръвта, използват се при лечение на диабет, анемия, авитаминоза, нередовна менструация, възпаление на щитовидната жлеза и белодробни болести. Зелени орехчета смесени с мед влияят благотворно на анемията. От тях се прави и лековита ракия за пречистване на черния дроб, стомаха и кръвта.

 Ракия от орехи
Двайсетина зелени ореха се разрязват на четвъртинки, поставят се в буркан или бутилка, заливат се с литър домашна ракия, затварят се плътно и се оставят да престоят две седмици на слънчево и топло място. След това течността се прецежда и пресипва в чиста бутилка. При нужда вземайте по лъжичка от ракията.


Невен
Невенът отдавна се използва като билка за детоксикация и помага за лечение на причините на състоянията, характеризиращи се с висока температура и инфекция. Билката е ефективна за прочистване на черния дроб и жлъчния мехур.
Ако се приема като горещ чай, той стимулира изпотяването, като по този начин помага за намаляване на температурата, подобрява кръвната и лимфна циркулация и позволява на тялото да отдели токсините.

Чай от невен
Пълна чаена лъжица наситнен невен се поставя в 250ml вряща вода. Похлупва се и се оставя да престои 5-10 мин. Прецежда се и се пие пресен.


Глухарче
Лечебни свойства имат листата, цветовете и корените на глухарчето. То е отлична билка за пречистване на организма, тъй като изчиства дори почвата, върху която расте, от токсини. От дълго време глухарчето се използва като храна и като лекарство. Листата трябва да се берат преди цъфтене, защото тогава нямат горчив привкус и се препоръчва да се консумират всекидневно, за да се пречисти организмът от натрупаните през зимата токсини. Коренът на глухарчето също може да се използва за храна като подправка или добавка към ястията. Глухарчето е лек срещу проблеми с жлъчката и черния дроб, спомага за изхвърлянето на жлъчните и бъбречните камъни.

Чай от глухарче
Пълна чаена лъжичка корен от глухарче се поставя в 250ml студена вода и се оставя да престои една нощ. На следващия ден се кипва и прецежда. Пие се 30 мин. преди закуска на малки глътки.


Коприва
Всички части на копривата - корените, стъблата и цветовете, имат лечебни свойства. Тя е изпитан лек срещу бъбречни заболявания, главоболие, екзема, проблеми с черния дроб, с жлъчния мехур и далака, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Известна е със свойствата си да пречиства кръвта и да увеличава броя на червените кръвни клетки, пречиства червата и бъбреците, а чаят от коприва понижава кръвната захар. Препоръчително е да се пие сутрин, глътка по глътка, за да бъде максимално ефективен. За да се запазят активните съставки на растението, то не трябва да се вари, а само да се залива с вряла вода. Най-полезно е копривата да се консумира прясна, под формата на салата, а в комбинация с чай и тинктура предпазва от много болести.

Чай от коприва
Три до пет грама сушени листа от коприва се заливат с 250ml вряла вода и се оставят да престоят десет минути. Чаят се прецежда и се пие три пъти на ден след хранене.


Див чесън
Дивият чесън има много лечебни свойства, подобни на тези на обикновения чесън, но е много по-лековит и особено подходящ за пролетно пречистване на тялото. Дивият чесън влияе благоприятно при хронични кожни заболявания. Листата му се събират през пролетта, а луковиците - в края на лятото и през есента. Препоръчително е да се използва в прясно състояние, тъй като при сушене губи от лечебните си свойства. Листата са подходящи за салата, а луковиците се използват, вместо обикновен чесън. Освен за пречистване на кръвта и червата, дивият чесън действа добре на стомаха, облекчава сърдечни проблеми, безсъние и високо кръвно налягане. Хората, които страдат от кожни лишеи, акне, лющене на кожата трябва редовно да се подлагат на детоксикиращ курс с това невероятно растение.

Тинктура от див чесън
Напълнете бутилка с наситнени листа и луковици от див чесън. Налейте силна ракия. Оставете на слънчево и топло място за 14 дни. Пийте по 14-15 капки тинктура, разредени с малко вода.


Зелен чай
Зеленият чай подобрява обмяната на веществата и ускорява изхвърлянето на шлаки и тежки метали от организма. Богат е на витамини и микроелементи. В него има витамин С, РР, Р, К, В, а също така цинк, мед и други полезни вещества. Доказано е, че ако пиете зелен чай редовно, ще понижите вредния холестерол в кръвта си и ще отслабнете.


Приготвяне на зелен чай
Зеления чай не трябва да се вари, а само да се попари. Кипвате водата на 100 градуса, оставяте я да се охлади и след това сложете листата от чая да постоят около 3 минути. Препоръчително е да не добавяте захар, мед, лимон или нещо друго. Използвайте по-мека вода, филтрирана или бутилирана и порцеланов чайник. Всичко това може да Ви се струват излишни подробности, но са важни за правилното приготвяне на чая и максималната му полза. 

Добре е да пиете една чаша сутрин на гладно. Тогава ефектът му е най-силен. През деня приемайте чай между отделните хранения. Дневната доза, която е достатъчна като профилактична мярка, възлиза на 2-3 чаши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар